DSÖ, yaptığı açıklamada, "Bu, hem ahlaki hem de bilimsel bir sorumluluktur" ifadesini kullanarak, pandemilerin önlenmesi ve gelecekteki salgınlara karşı hazırlıklı olunabilmesi için uluslararası iş birliği ve şeffaflık gerekliliğine dikkat çekti.
Çin'in pandemi başlangıcından bu yana küresel salgının kendisine yüklenmesinden endişe ettiği ve bu nedenle virüsün başka bir yerden geldiği yönünde kamuoyu oluşturmaya çalıştığı biliniyor. DSÖ ve Çinli uzmanlardan oluşan bir komite, 2021 yılında Wuhan'a gidebilmişti. Ortaya çıkan raporlarda, virüsün vahşi hayvanlardan insanlara geçişiyle ilgili kanıtlar bulunsa da, virüsün tam olarak nasıl yayıldığına dair hala net bir sonuca ulaşılamadı.
Eylül ayında yayımlanan bir bilimsel çalışma, virüsün Wuhan'daki bir pazarda vahşi hayvanlardan insanlara geçtiğine dair ek veriler sundu. Bunun yanı sıra, laboratuvar sızıntısı teorisi de gündemdeki yerini koruyor. Pandemi sürecinde dünya genelinde yaklaşık 777 milyon vaka ve 7 milyon ölüm kaydedildi. Ancak DSÖ, gerçek ölüm sayısının bu rakamların çok daha üzerinde olduğunu ve pandeminin etkilerinin devam ettiğini vurguladı.